Opnieuw recordjaar Toneelgroep Maastricht

In 2018 hebben ruim 75.000 bezoekers de voorstellingen van Toneelgroep Maastricht gezien. Het toneelgezelschap onder leiding van artistiek leiders Servé Hermans en Michel Sluysmans beleeft daarmee het succesvolste jaar uit zijn geschiedenis en overtreft zo het succes van 2017. Eén van de hoogtepunten was de uitverkochte King Lear in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. De regiovoorstellingen Emma en Zwart water konden rekenen op grote aantallen bezoekers uit de regio. Beide premières werden bijgewoond door minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven.

Hoge publieksaantallen tourneeproducties

Servé Hermans regisseerde twee grote zaal producties die in Nederland en België te zien waren. La Superba, een bewerking van Jibbe Willems van het gelijknamige boek van huisschrijver Ilja Leonard Pfeijffer, én het koningsdrama King Lear, met in de hoofdrollen Huub Stapel en Wilfried de Jong. Beide voorstellingen konden rekenen op hoge publieksaantallen, respectievelijk 18.000 en 27.000 bezoekers. Servé Hermans: “King Lear evenaarde de bezoekersaantallen van de publiekshit Pinkpop uit 2017. We hebben het beroemde koningsdrama samen met Theater aan het Vrijthof en Senf Theaterpartners geproduceerd. We hadden de eer om onderdeel te zijn van het heropenings-programma van de nieuwe theaterzaal van Theater aan het Vrijthof. De voorstelling speelde maar liefst tien keer in onze thuisstad Maastricht.”

 

Succesvol in eigen regio

De twee locatievoorstellingen Emma en Zwart water bleken eveneens succesvol. Michel Sluysmans: “Een van de speerpunten in ons beleid zijn voorstellingen die speciaal ontwikkeld zijn voor de regio Limburg. Verhalen die voortkomen uit de grond waarop we lopen, in samenwerking met regionale partners en culturele organisaties. Het is geweldig om te ervaren dat deze voorstellingen zo omarmd worden door veel en nieuw publiek.”

Voor Emma, een regie van Servé Hermans, werkte het gezelschap samen met het Fonds voor Sociale Instellingen, IBA, Cultura Nova en met het commerciële bedrijf Emma Safety Shoes. Met de toneelthriller Zwart water, een samenwerking met Theater de Maaspoort, maakte de Tegelse filmmaker Pieter Kuijpers zijn regiedebuut bij Toneelgroep Maastricht. 

 

 

Plein 1992 15
6221 JP Maastricht
Telefoon 043-3503040
post@toneelgroepmaastricht.nl