Archief GEANNULEERD - Het Geluid Maastricht - Words and Music / Not I

Het Geluid Maastricht & Asko|Schönberg voeren twee werken van Samuel Beckett uit: Words and Music en Not I

Words and Music is een radioplay uit 1961, waar Morton Feldman in 1987 de muziek voor schreef. Beckett werkte zelden samen met componisten maar in hun gedeelde afkeer voor opera vonden Feldman en hij elkaar. De muziek in Words and Music is niet zomaar een hoorbare omlijsting van de tekst maar een daadwerkelijk personage in het geheel die de dialoog aangaat met de personages Words en Croak.

Het stuk kan gelezen worden als een mentaal proces waarin Beckett en Feldman de kracht onderzoeken van woorden en muziek en hoe ze wel of niet samengaan. Music is een karakter gespeeld door zeven musici o.l.v. Manoj Kamps, Words wordt gespeeld door acteur Reinout Bussemaker. De aanjager van het proces Croak wordt gespeeld door performer/musicus Florian de Backere.

Not I bestaat uit niets meer dan een enkele mond in het donker die op een razend tempo een haast onbegrijpelijke tekst uitspreekt. In een verontrustende monoloog vertelt een vrouw in flarden over een aantal gebeurtenissen uit haar leven terwijl ze zichzelf kwijt lijkt te raken. Becketts beroemde monoloog wordt uitgevoerd door Romy Roelofsen.

Zowel 'Words and Music' als 'Not I' werden eerder gespeeld tijdens Words & Music festival in het Muziekgebouw aan het ‘IJ (januari 2020). Een tournee volgt in 2021

Lage Kanaaldijk 112-113
6212 NA Maastricht
Telefoon 043- 323 32 65
uitbalie@maastricht.nl