Sint Rosa Festival

Rond het laatste weekend van augustus is de historische binnenstad van Sittard het decor voor het Sint Rosafestival ter ere van de beschermheilige van Sittard, de Heilige Rosa de Lima.

Sint Rosa festival wordt dit jaar vijftien jaar en viert dat met een weekend vol verrassingen. Van vrijdag 26 tot en met dinsdag 30 augustus 2016 wordt iedereen getrakteerd op een gratis(!) festival en grote artiesten.  

Als kadootje heeft het festival een nieuw jasje gekregen. Een nieuwe, frisse uitstraling die de laid-back – en Carnivale sfeer precies weergeeft. Prominent aanwezig is de circusleeuw Asor, die tijdens het Sint Rosafeest in 1938 ontsnapte uit zijn kooi. Na een wandeling over de Markt liep de leeuw de Sint Michielskerk binnen waar de plechtige hoogmis bezig was. Asor liep op zijn dooie gemak te ijsberen voor het altaar totdat het circuspersoneel kwam en hij zich gedwee naar zijn kooi liet brengen. Sindsdien is de leeuw onlosmakelijk verbonden aan het festival. 

Schootsvelden
Op het festivalterrein op de Schootsvelden staan twee tenten waar topartiesten elkaar afwisselen: de mega Rosa kathedraal en de pittoreske Katrina kerk. Net als voorgaande jaren verrast Sint Rosa met een line-up waar je u tegen zegt: Typhoon, Diggy Dex, Phil Bee’s Freedom, Project Bongo en Max Meser vullen de eerste dag van het festival.

Op zaterdag zijn Jungle By Night, Sunday Sun, Indian Askin, Nielson en Statesmen te zien in de festivaltenten. En zondag, na de heilige processie, opent de 19-koppige Mo’ Jones Big Band de middag met artiesten met wie bandleider Mo oet Zitterd de afgelopen jaren heeft samengewerkt. Gé Reinders, Ton Engels, broer Skinnie, Arno Adams, Mandy de Bruijn en de vrienden van Rowwen Hèze komen allemaal voorbij. Van 17 uur tot 22 uur zetten de Jans Bagge Bend en Rowwen Hèze de tent helemaal op zijn kop.

Toon Hermans

Tijdens die special edition brengt de big band een hommage aan Toon Hermans. Sittards grootste artiest zou dit jaar zijn honderdste verjaardag vieren. De Sint Rosa kermis, de processie met de fanfares en het circus op de markt dienden in zijn jonge jaren als de basis voor een onuitputtelijke inspiratie waarbij hij zijn liefde voor de stad niet onder stoelen of banken stak.

Op vrijdag 26 augustus opent de belevingsexpo Toon Thuis in het voormalige pand van V&D, die nog tot het einde van het jaar is te bezichtigen. Bezoekers wandelen langs nog nooit eerder vertoond beeldmateriaal, grappige prullaria en attributen door het succesvolle, maar ook roerige leven van Toon Hermans. De belevingsexpositie Toon Thuis raakt, ontroert, inspireert en tovert een lach op het gezicht bij jong en oud. Kijk voor meer info op de website toonthuis.nl

Circus Zanzara

Ook Circus Zanzara, sinds 2005 vaste gast op het festival, schenkt in de theatrae voorstelling aandacht aan Toon. Komt dat zien op de schootsvelden. ’s Avonds dient de circustent als open podium waar iedereen kan komen jammen. Maandagavond is het weer lachen, gieren, brullen met buuttereedners in de tent van Circus Zanzara. Kaarten voor deze avond kosten tien euro en zijn verkrijgbaar bij bij Lederhosenland aan de Rijksweg-Noord in Sittard.

Foodtrucks

Foodtrucks met lokale en regionale culinaire kunstenaars als Van Ós Delicatessen, Coffee Mundo, Soupa Doupa, Wild At Heart, Bambósj & Chutney, Luna Events, Alfredos, Pak Pasta en Freezy Flavours kunnen niet ontbreken op het Sint Rosa festival. Ze zijn er op vrijdag, zaterdag en zondag tijdens festivaluren. Bij lekker eten hoort een speciaal biertje. Dat krijg je in de bierenbar van Brand.

Carnivale
De Carnivale sfeer zal met een prachtige houten glijbaan in spiraalvorm rondom een grote houten toren een plekje op het festivalterrein innemen. Dit is niet alleen een leuke activiteit, maar ook een prachtige attractie om te aanschouwen.

Historische binnenstad Sittard

Behalve op de Schootsvelden is ook genoeg te beleven in de historische binnenstad van Sittard. Vijf dagen lang nostalgische kermis, een homemade market met handgemaakte producten op zaterdag, de processie op zondag (vanaf 10.30 uur) naar de Sint Rosa kapel op de Kollenberg gevolgd door Stad Kolderiek met tal van straatartiesten en de inmiddels traditionele kunstmarkt bij het Kloosterkwartier.

sintrosa.nl

Tekst Kim Stienen | Inxious

Oude Markt 18
6131 EN Sittard
info@mariapark.nl
Oude Markt
6131 EN Sittard
Ursulinentuin
6131 Sittard
Haspelsestraat/ Odasingel
6131 Sittard
Jardin d'Isabelle
6131 Sittard

Nieuws

Geen resultaten gevonden.

Agenda

Geen resultaten gevonden.