The Favourite | Zomer-reprise

De nieuwe film van de eigenzinnige regisseur Yorgos Lanthimos (The Lobster en The Killing of a Sacred Deer) is deze zomer weer even terug in onze zalen. The Favourite vertelt het waargebeurde verhaal over de Britse Queen Anne en de twee hofdames die om haar aandacht vechten. Olivia Colman won de Oscar voor Beste Actrice voor haar vertolking van Queen Anne.

Het begin van de 18e eeuw, Engeland is in oorlog met Frankrijk. Desondanks beleven eendenraces en het eten van ananas hun hoogtijdagen. De broze koningin Anne (Olivia Colman) zit op de troon. Haar goede vriendin Lady Sarah (Rachel Weisz) regeert in haar plaats over het land en draagt tegelijkertijd zorg voor Anne’s slechte gezondheid en haar woedeuitbarstingen. Als de nieuwe dienares Abigail (Emma Stone) arriveert, raakt Sarah onder de indruk van haar charme. Wanneer Sarah, Abigail onder haar vleugels neemt, ziet Abigail een kans om weer terug te keren in de aristocratische kringen. Als oorlogspolitiek Sarah compleet in beslag neemt, ontfermt Abigail zich over de koningin. Hun ontluikende vriendschap geeft haar de mogelijkheid om haar ambities waar te maken, en daar laat ze geen vrouw, man, politiek of konijn tussenkomen.

De film was genomineerd voor tien Oscars® en won uiteindelijk voor alleen voor Beste Actrice (Olivia Colman). Olivia Colman won voor haar vertolking van koningin Anne een Golden Globe® in de categorie Beste Actrice (Musical of Comedy). De film won daarnaast twee prijzen tijdens de 75ste editie van het filmfestival van Venetië. Olivia Colman won in de categorie Beste Actrice, en de film sleepte de juryprijs in de wacht. Colman won de prijs ook al tijdens de BAFTA'S, de Engelse filmprijzen.

 

Filmhuis De Domijnen

vr 23 aug 2019 20:30 Ticket € 8,50
za 24 aug 2019 20:45 Ticket € 8,50