Raymi Sambo Maakt

Henry, Philip, Chico en Jackson, vier succesvolle mannen

Ze hebben hoge posities, hun gezinnen voldoen aan het ideaalbeeld. Maar ze zijn er niet blij mee, kunnen er niet blij mee zijn. Ze schamen zich voor wat ze voelen, voor wie ze zijn, zo sterk zelfs dat de liefde voor hun gezin ervoor moet wijken. In de thriller die volgt, zien we het leven van de mannen in flashbacks aan ons voorbij trekken.

Wie heeft ‘de bom’ onder de groep gelegd? Poker vertelt over hechte vriendschap, verwachtingen, achterdocht en vertrouwen, over het belang van jezelf kunnen zijn en over het ontmaskeren van gezichten en sluimerende, diepgewortelde angsten.

We wanen ons in een liberaal land, waar taboes niet bestaan. Maar ze bestaan wel! Niet over je seksuele geaardheid praten, betekent dat het nooit bestaansrecht krijgt, dat mensen anno 2018 niet zijn wie ze willen zijn omdat dat schande brengt over hun families. Maar wat als je lid bent van zo’n club en een van de leden heeft naast de pot gepist en neemt een besmettelijke ziekte mee? Wat doe je dan? Hou je je lippen stevig op elkaar? Of vertel je de waarheid, bevrijd je jezelf en bescherm je je gezin tegen verdere besmetting?

De nieuwe voorstelling van Raymi Sambo blijkt noodzakelijker dan ooit. We wanen ons in een liberaal land, waar alles en iedereen er zou moeten kunnen zijn. Dat de Nashville Verklaring draagvlak krijgt, doet je dan weer schrikken. Niet over je seksuele geaardheid kunnen praten, omdat het er niet mag zijn, betekent dat het nooit bestaansrecht krijgt. Het bestaat dus nog steeds dat mensen anno nu niet zijn wie ze willen zijn, omdat dat schande brengt over hun families. Daar gaat Poker over.
De Nashville Verklaring
De Nashville Verklaring wordt een 'homohaatmanifest' genoemd en er is veel ophef over. De makers van het document vonden dat er een te losse moraal bestond rond thema's als homoseksualiteit, genderneutraliteit en transgenderisme. Omdat de gelovigen in het manifest homoseksuele relaties afwijzen, noemen critici het een 'homohaatmanifest'. Het Openbaar Ministerie gaat de Nashville-verklaring onderzoeken op eventuele strafbaarheid. In de verklaring staat dat goede christenen homoseksualiteit altijd dienen af te wijzen. Er wordt gesuggereerd dat daar genezing voor mogelijk is. Ook SGP-leider Kees van der Staaij heeft de verklaring ondertekend. Veel mensen reageren met afschuw op de politicus. "Een Tweede Kamerlid dat een verklaring tekent die indruist tegen de grondwet en tegen de universele verklaring voor de rechten van de mens, hoort niet thuis in ons parlement", klinkt het.

Dat is politiek, ook in het dagelijks leven heersen er bepaalde normen die nog steeds de levens van veel mensen beïnvloeden. Tv-programma’s als die van Arie Boomsma (Uit de kast) en Jan Kooiman (Hij is een zij) zeggen genoeg. Hierin worden mensen gevolgd en geïnterviewd die zich anders voelen en door hun omgeving dermate in de verdrukking kwamen dat de gedachte aan zelfmoord bijna bij alle geïnterviewden bestond.

Credits
Cast & creatives
Acteurs: Ayrton Kirchner, Syoma Ekhart, Reinier Demeijer, Said El Abboudi e.a.
Concept en regie: Raymi Sambo
Tekst: Esther Duysker
Dramaturgie: Gerardjan Rijnders
Soundscape: Vernon Chatlein
Styling: Jantine Kraayeveld
Scenografie: Allard Derksen
Productie: Raymi Sambo MaaktDe Domijnen

vr 06 mrt 2020 20:15 Ticket € 20.00