Jeugdig elan op meest imposante boekenbeurs ter wereld

“Mijn fiets is schuldig - Veroorzaker van fijne pijnen”

Op zaterdag 22 oktober 2016 om 12.30 uur zullen acht jonge woordkunstenaars uit Nederland, Vlaanderen en Duitsland al fietsend de hal van de Frankfurter Buchmesse –de meest imposante boekenbeurs ter wereld- betreden. Deze getalenteerde jongeren krijgen tijdens dit chique event een podium geboden om de literaire en muzikale producten te tonen die zij tijdens een bijzondere fietstocht in juli hebben ontwikkeld. Het gegeven dat Nederland en Vlaanderen dit jaar eregast zijn op dit grote literaire festijn maakt de performance van LiteraTour des te specialer. 

In juli 2016 fietsten een twintigtal jongeren binnen een week van Aken naar Frankfurt, waarbij ze onder andere werden begeleid door Rick de Leeuw (Tröckener Kecks); een fervent fietser, schrijver en musicus. Ook vijf jongeren uit Maastricht en Heerlen namen deel aan dit grote avontuur.

Onderweg haakten auteurs, rappers, slammers en andere musici aan en zorgden voor prikkelende inspiratie en spannende cross-overs. En deze inspiratiebronnen waren zeker niet de minste: Toby Kunze, Fikry El Azzouzi, Simon Van der Geest en Dirk Hülstrunk hebben stuk voor stuk een waardevolle bijdrage geleverd! 

Buiten een literaire ontdekkingstocht was het project LiteraTour ook een reis door hart en geest, verschillende talen en culturen. Het was een reis vol met fysieke en emotionele obstakels; samen afzien, schrijven en creëren. Gedurende de fietstocht traden de deelnemers bij diverse stopplaatsen op en brachten daar hun dagverse producten ten gehore. Vaak was dit een relaas van de indrukken en emoties van die dag, verpakt in een wonderlijke mengeling van Nederlands, Duits en Engels.

Deze bijzondere creaties zijn vastgelegd op een cd met geschreven teksten, songs en muziek. Andere producten vonden gaandeweg het project hun plek, zoals de literaire bijdrage aan het Gesamtkunstwerk Kind, mijn kind (8 t/m 29 mei 2016 in Gebouw M). Desondanks vormt het optreden op de  Frankfurter Buchmesse -waar meer dan 70 bekende Nederlandstalige auteurs te zien zullen zijn-  de kers op taart of zoals de Duitsers zeggen: “das Tüpfelchen auf dem i!” Een unieke performance waarbij het publiek wordt meegenomen op die bijzondere, grensoverschrijdende reis in juli 2016. 

Hoogbrugstraat 40
6221 CS Maastricht
Telefoon 043-3251949
info@maastrichtnet.nl