DeWolff wint Inspiratieprijs van Cultuurfonds Limburg

Inspiratieprijs van Cultuurfonds Limburg dit jaar voor psychedelische southern blues rockband DeWolff

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg heeft de Inspiratieprijs 2016 toegekend aan muzikanten Pablo van de Poel, Luka van de Poel en Robin Piso. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 10.000 en een glasobject van de kunstenares Ruth Houkes en wordt op 10 november 2016 uitgereikt door de voorzitter van het Cultuurfonds Limburg – de commissaris van de Koning – Th.J.F.M. Bovens. De uitreiking vindt plaats in de Feestzaal van het Gouvernement te Maastricht.

DeWolff, Raw Psychedelic Southern Rock. Deze eigengereide band vindt zijn oorsprong in een kelder in Geleen. Een gitaar, een orgel en een drumstel. Het jaar 2007 als begin van iets wat uitgroeide tot een van de succesvolste rockbands van de recente jaren. Na het winnen van de finale van de Kunstbende in 2008, waar er volgens de jury ‘geen enkel puntje van kritiek was te bespeuren’, zijn de broers Van de Poel en hun vriend Robin Piso aan een ware triomftocht langs de beroemde podia in binnen en buitenland begonnen. Pinkpop, Lowlands, Down The Rabbit Hole, Zwarte Cross, Sziget Festival (Budapest). Een paar voorbeelden die het succes van DeWolff onderstrepen.  Ook brachten zij al zeven albums uit, waarvan de laatste twee op hun eigen platenlabel Electrosaurus Records, dat zij in 2015 oprichtten.  

Uit het juryrapport:

Met de toekenning van de inspiratieprijs 2016 aan DeWolff wil het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg, deze uit Geleen afkomstige rockband, lauweren voor het getoonde doorzettingsvermogen en de onvoorwaardelijke werklust die de afgelopen negen jaar resulteerden in prachtige successen. Successen in de vorm van het bespelen van wereldberoemde podia alsmede het realiseren van een eigen platenlabel Electrosaurus Records en een eigen opnamestudio Electrosaurus Sound Studio . De autonomie die DeWolff nastreeft, in vaak niet gemakkelijke omstandigheden, werkt wat betreft het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg als inspirerend voorbeeld voor eenieder die zijn of haar droom wil verwezenlijken. Deze prijs is dus niet alleen erkenning maar ook en vooral een stimulans om die autonomie verder uit te breiden en te verstevigen.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg reikt sinds 2011  jaarlijks de Inspiratieprijs uit aan een persoon of organisatie die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van letteren, virtual art, e-cultuur, beeldende kunst, muziek, theater, dans, geschiedenis, natuur of monumentenzorg. Sidi el Karchi (2011, beeldende kunst), Joost Vrouenraets (2012, dans), Petra Stienen (2013, geschiedenis en letteren), Elbe Stevens (2014, audiovisuele kunst), Romy Roelofsen en Gable Roelofsen (2015, muziektheater) gingen laureaten Pablo van de Poel, Luka van de Poel en Robin Piso voor. 

Dit jaar – 2016 – is gekozen voor de categorie Muziek.

De jury bestaat uit Kiki van Aubel, voorzitter  jury en bestuur Cultuurfonds; Edmond Staal, bestuur Cultuurfonds; Dannij Bol, Parkstad Limburg Theaters; Chequita Nahar, Hoge School Zuid afd. Beeldende Kunst; Nard Reijnders, bestuur Cultuurfonds en Mariëlle van Eijs,  jurysecretaris.

Gastsprekers tijdens de uitreiking op donderdag 10 november zijn Rino Vincken, Musicmachine, René Beerens, manager DeWolff en de gezamenlijke crew. Met een speciale boodschap van Nico Dijkshoorn, columnist, dichter, schrijver en muzikant. De presentatie is in handen van Daan Doesborgh, schrijver.

Met optredens van Mitch Rivers & Marlies Kroon, Patrick & Vince van de Poel, Peter Beeker  (Ongenode Gaste) en de Celluloid Gurus.

Hoogbrugstraat 40
6221 CS Maastricht
Telefoon 043-3251949
info@maastrichtnet.nl