Daan

Geboren op dezelfde dag als de eerste Concorde-vlucht kon het niet anders dan dat Daan voorbestemd was om geschiedenis te schrijven.

Aan het eind van de jaren zeventig raakte Daan verslaafd aan de hitlijsten, waar hij naar luisterde op zijn transistorradio. Na het maken van backing vocals op enkele new-beat records midden jaren 80, publiceerde hij zijn eerste full-cd met Volt: 'Modern Times'. Helaas was het publiek niet overtuigd, maar Daan bleef muziek maken naast zijn baan als grafisch designer.

In 1997 ontmoette hij Rudy Trouvé (dEUS) en zo ontstond Dead Man Ray. Hun geluid was nogal experimenteel, energiek en zeer melodisch, maar de echte doorbraak bleef helaas uit. Wederom bleef Daan niet stilzitten: ‘Profools’, zijn eerste solo-album , kwam uit in 1999 en bestond uit een complexe puzzel van orgels, gitaren en absurde teksten. Opvolger ‘Bridge Burner’ was even divers, maar met een meer elektronisch en dansbaar geluid. Single ‘Swedish Designer Drugs’ werd een grote hit. Ook derde album ‘Victory’ bracht een paar knallers voort: clubclassic ‘Housewife’ en ‘Victory’. De plaat werd goud en ook Daans live-band begon steeds meer vorm te krijgen. In 2005 kwam niet alleen ‘Cinema’ uit, een compilatie-CD met filmmuziek, ook bracht Daan zijn eerste DVD ‘Camera’ uit met daarop een concert gefilmd in de AB in Brussel.
'The Player' (2006) met de succesvolle melancholische titeltrack en 'Manhay' (2009) volgden. Daan won ook Music Industry Awards voor solo artiest, music video, auteur-componist en artwork. Album ‘Simple’ uit 2010 bevatte voornamelijk herwerkte versies van oude nummers maar ook twee nieuwe composities, opgevolgd door ‘Concert’ (2011), het symfonische ‘Le Franc Belge’ (2013) en ‘The Mess’ (2015).

En toen was de koek even op. Daan, even overspoeld door alle optredens en drukke agenda’s, besloot back to basic te gaan. Tijd om na te denken en het speelplezier en de zorgeloosheid van weleer terug te vinden. Hij besloot zichzelf terug te trekken in de anonieme vlaktes van Catalonië, samen met bevriende fotograaf Peter De Bruyne, op zoek naar plekken die zowel visueel als muzikaal inspirerend waren. Een ploeg van Canvas vergezelde hen op hun eerste reis met als resultaat de documentaire ‘De Nada’. Daarna reisden de heren nog twee keer terug. Eenmaal thuis was het afkicken van de mooie omgeving, maar door het luisteren naar alle instrumentale stukken die in Spanje waren opgenomen ontstonden als vanzelf teksten, thema’s en zanglijnen. Door ervaren audiomaniak Stef van Alsenoy werd Daan gecoacht om er volwaardige liedjes van te maken en zich niet te verschuilen achter effecten, tremelos en poppy franjes. Het zijn nummers over loslaten van controle (‘Nontrol’), de liefde voor het gebrokene (‘Damaged Goods’), het ongrijpbare (‘Blurred’) of het besef dat je niet alles kunt vasthouden (‘King of Nothing’). ‘Nada’ is echt een heel bijzonder album geworden, dus dit optreden mag je niet missen!

Support: Fiona Brown

Van Schotse origine (en geboren in Sittard!) haalt de in België gevestigde singer/songwriter Fiona Brown haar inspiratie uit roots, rock en soulmuziek. Fiona: “Eindelijk schrijf en produceer ik de muziek die ik altijd al wilde maken.”
Na eerste single ‘Wisdom’ is haar debuut-EP ‘Demons’ recent verschenen, een samenwerking met Staf Verbeeck (BRNS, Selah Sue, dEUS…). De nummers op deze plaat zijn dromerig, soms donker van toon maar ook doordrenkt van een zoektocht naar vrijheid: artistieke vrijheid om iets van de grond af aan te kunnen maken en opbouwen. Fiona: “Het is altijd mijn droom geweest om mijn eigen album te kunnen maken. Een EP waarop ik alles zelf heb kunnen creëren en spelen. Het proces om een idee en een paar tekstflarden om te zetten in volledig gearrangeerde liedjes was soms best uitdagend maar het is me gelukt. En ik ben er zo blij mee!”


Poppodium Volt

vr 25 mei 2018
t/m 26 mei 2018
21:00
- 03:00
Ticket Voorverkoop €16,- / Dagkassa: €17,50 - Ticketverkoop start zaterdag 28 oktober om 10:00 uur