You were never really here

Voor YOU WERE NEVER REALLY HERE laat de Schotse Lynne Ramsey (LET’S TALK ABOUT KEVIN) zich inspireren door het gelijknamige boek van Jonathan Ames. Voor de antiheld in het verhaal koos Ramsey voor acteur Joaquin Phoenix (HER, THE MASTER). De prijzen Beste Acteur en Beste Screenplay op het Filmfestival van Cannes 2017 maken al duidelijk dat het hier een geslaagde match betreft. Soundtrack door Radiohead gitarist Jonny Greenwood.

Door: John Bouten

Haar laatste prent gaat over de uitbuiting van kinderen in de illegale seksindustrie en misschien nog wel meer over het perverse machtsspel van vaak invloedrijke mensen dat erachter schuil gaat. Joe, ofwel “de man met de hamer”, gaat niet met zachte hand te werk. Het trauma dat hij in de oorlog heeft opgelopen zit hem enerzijds stevig in de weg, maar helpt hem anderzijds ook om de klusjes die hij voor een bevriende privédetective opknapt aan te kunnen. Het is zijn (min of meer gecontroleerde) innerlijke woede die ervoor zorgt dat hij niet alleen de vermiste dochter van een vooraanstaand politicus weet op te sporen, maar tegelijk ook de corruptie eromheen aanpakt.

De acties zijn rauw, explosief en van korte duur. Bruut, zonder dit expliciet te tonen. De offscreen acties zorgen echter niet voor een minder verontrustend beeld. Phoenix is een acteur die elke gekwelde persoonlijkheid in films die hij speelt, toch weer op een andere manier weet neer te zetten. Ook in deze film doet hij dat voortreffelijk. De kijker voelt daadwerkelijk hoe Joe worstelt met zijn verleden en met zichzelf. Maar ook zijn jonge tegenspeelster Ekaterina Samsonow zet een opvallende acteerprestatie neer.

Ramsey toont ons dit donkere en pijnlijke wraakverhaal op een geheel eigen wijze. In haar werk roerde ze eerder al heftige maatschappelijke thema’s aan zoals in het intense drama LET’S TALK ABOUT KEVIN. Zonder al te veel concrete informatie te geven, maar aan de hand van intense beelden, geeft ze de kijker steeds meer zicht op wat er zich afspeelt. Beetje bij beetje wordt het plaatje vollediger, maar nooit helemaal zichtbaar. De losse eindjes die er blijven, mag de kijker zelf aan elkaar knopen...De nadrukkelijk aanwezige sound(track) van Radiohead gitarist JonnyGreenwood maakt de film compleet.

Filmhuis De Domijnen

wo 21 feb 2018 16:15 Ticket € 8,00
vr 23 feb 2018 21:15 Ticket € 8,00
za 24 feb 2018 21:00 Ticket € 8,00
wo 28 feb 2018 20:00 Ticket € 8,00
Ligne 2
6131 MT Sittard
Telefoon 088-5995600
info@dedomijnen.nl
Ligne 3
6131 MT Sittard
Telefoon 088-5995533
film@dedomijnen.nl