Western

In de zinderende hitte van de zomer hangen macho confrontaties, romantiek en hechte vriendschappen in the middle of nowhere van landelijk Bulgarije in de lucht. Alles lijkt zo normaal.

Door: Ton van der Eerden

Een aantal Duitse bouwvakkers is tijdelijk ondergebracht in een soort noodopvang aan de Griekse grens van Bulgarije. Aan een rivier bouwen ze een waterkrachtcentrale. Op hun kampement wappert – niet erg tactisch - de Duitse vlag. Alsof ze ermee willen aangeven: ‘Bulgaren, hier verblijven superieure Duitsers. Zonder ons lukt het jullie niet’.

Moderne cowboys aan de rand van Europa. Bulgaren wijzen elkaar er fijntjes op, dat Duitsers ooit eerder in Bulgarije waren. De bouwvakkers hoeven de Bulgaarse taal niet te verstaan: ze kunnen aan de gezichten wel aflezen, dat ze liegen en doortrapt zijn. Wederzijdse achterdocht jaagt de spanning flink op. Als Vyara gaat baden in de rivier, wordt zij verbaal en fysiek lastiggevallen door een dronken en xenofobe baas Vincent: het conflict staat vanaf hier definitief op scherp.

Meinhard vormt een uitzondering. Hij is wat stil en teruggetrokken. Observeert liever dan dat hij zich laat leiden door testosteron. Heeft als ex-soldaat een ander verleden dan zijn collega’s. Het lukt hem om vriendschap te sluiten met de bevolking, zoals met de lokale landeigenaar Adrian. Hij slaagt erin om op een andere manier te communiceren.

Met een beetje goede wil kunnen we Western vergelijken met Fort Apache. John Wayne staart ook daar mooi in de verte en toont belangstelling voor de oorspronkelijke bewoners. Henry Fonda is er een wat arrogante man, erg overtuigd van zijn gelijk.

Grisebach slaagt erin ons te verrassen met complotwendingen, waardoor de film tot aan het einde spannend blijft en allesbehalve voorspelbaar. Dat is een grote verdienste. Ze toont ons op docu-achtige wijze prachtige landschappen, een wat smoezelig dorp en maakt de heersende hitte voelbaar. Ze heeft gekozen om amateurs in te zetten i.p.v. acteurs, en durft toch in te zoomen op gezichten. Western is daarmee een mooie, spannende en erg invoelbare film geworden. Een pluim voor Grisebach, die al eerder meewerkte aan Toni Erdmann.

Filmhuis De Domijnen

wo 22 aug 2018 20:00 Ticket € 8,00
Ligne 2
6131 MT Sittard
Telefoon 088-5995600
info@dedomijnen.nl
Ligne 3
6131 MT Sittard
Telefoon 088-5995533
film@dedomijnen.nl