Werk ohne Autor

Twaalf jaar na Das Leben Der Anderen is Florian Henckel von Donnersmarck terug op Duitse grond. Een dikke drie uur trekt hij uit voor deze vertelling over de niet aflatende invloed van een oorlog op het leven van mensen. Episch en met Sebastian Koch in een glansrol.

Werk Ohne Autor leidt ons aan de hand van hoofdpersoon Kurt door drie decennia Duitse geschiedenis. Van Nazi-bezet Dresden in de jaren veertig, via het Oost-Berlijnse communisme van de jaren vijftig, naar het vrije Westen in het Düsseldorf van de jaren zestig.

Kurt (Tom Schilling) groeit op in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. De verschrikkingen die plaatsvinden onder Hitlers regime, raken ook zijn persoonlijke leven. Kurts jonge tante die kampt met een psychische aandoening valt ten prooi aan de nazi’s. Al in zijn vroege jeugd wordt duidelijk dat Kurt een kunstzinnig talent heeft.

Hij belandt op een kunstacademie in Oost-Duitsland waar hij mee dient te gaan in de door de communistische overheid opgelegde kunstbeoefening, die de arbeider verheerlijkt en de individualiteit van de kunstenaar onderdrukt. Op de academie ontmoet hij Elisabeth (Paula Beer). De twee worden op slag verliefd. Elisabeths vader, Professor Seeband (Sebastian Koch) is niet onder de indruk van Kurt en is hem liever kwijt dan rijk. De twee mannen zijn verbonden door gebeurtenissen uit het verleden.

De dubieuze rol die Seeband tijdens de Tweede Wereld Oorlog speelde, achtervolgt hem als een schaduw. Als Kurt zichzelf en de ware kunst ontdekt, heeft dit ook implicaties voor Seeband.

Verhoogde entreeprijs
Voor deze film geldt een verhoogde entreeprijs. Voor films die langer duren dan 2,5 uur duren vragen wij standaard een euro meer, 9 euro in dit geval. Voor de rest van de meerprijs krijg je iets te drinken voorafgaand aan de film én in de pauze van de film en enkele pauzehapjes die zijn gerelateerd aan de film.

Filmhuis De Domijnen

zo 06 jan 2019 14:00 Ticket € 13,00