The Wife | Laatste Kans

'Je gunt Glenn Close een oscar na deze zinderende rol.' (NRC)

Een ijzersterk, spannend en stijlvol drama over menselijke relaties en een vrouw die uiteindelijk haar eigen stem vindt. Vanaf de eerste scène weet Glenn Close als Joan met haar oogopslag de kijker te intrigeren. Het leverde haar een Golden Globe 2019 op voor Beste Actrice.

Door: Mariet Hendrikx-Rademakers

In de eerste scène leren wij het echtpaar Joe en Joan Castleman kennen in hun gezamenlijke bedstede. En wel op de avond voorafgaande aan de bekendmaking van de Nobelprijswinnaar voor Literatuur. Een ouder echtpaar dat het zo te zien goed heeft samen.

De volgende ochtend vroeg gaat de telefoon. Stockholm aan de andere kant. Joe is de uitverkorene die dit jaar de hoge onderscheiding uit Zweden krijgt toebedeeld. Het echtpaar barst in tranen van vreugde uit.

Bij aankomst wordt Joan door de organisatie uit Stockholm meteen aangesproken op haar rol als zijn vrouw. Ze krijgt het advies om goed op hem te letten gezien het hele mediacircus dat op hem afkomt. Een rol die haar lijkt te passen.

Gedurende de film wordt duidelijk dat er toch iets met die prijs aan de hand is. Ook zoonlief, die schrijver wil worden en bijna bedelt om de waardering van zijn vader, dreigt het feest te bederven. Daarnaast probeert een potentiële biografieschrijver Joan steeds meer uit haar tent te lokken. Joans terughoudendheid in de wijze waarop ze reageert op alle drukte om haar heen, doet gaandeweg vermoeden dat er meer speelt. Steeds vaker kiest zij haar eigen weg en biedt zij weerstand tegen het narcistisch gedoe van haar overspelige man.

In een van de laatste beelden zien wij hoe een hand over een lege pagina van een noteboek streelt. Een metafoor voor de uiteindelijke afloop van deze stijlvolle en spannende film.

https://youtu.be/f9-fPOBbmhU

Filmhuis De Domijnen

wo 16 jan 2019 20:15 Ticket € 8,50
Ligne 2
6131 MT Sittard
Telefoon 088-5995600
info@dedomijnen.nl
Ligne 3
6131 MT Sittard
Telefoon 088-5995533
film@dedomijnen.nl