The Killing of a Sacred Deer

Het “deer” (hert) in de titel verwijst naar de mythe van koning Agamemnon, die per ongeluk het heilige hert van Artemis afschiet en als boetedoening zijn dochter Iphigenia moest offeren. Yorgos Lanthimos geeft een geheel eigen draai aan het klassieke verhaal. In THE KILLING OF A SACRED DEER draait het om hartchirurg Steven Murphy (Colin Farrell), zijn vrouw Anna (Nicole Kidman) en hun kinderen Kim en Bob.

Door: Trudy Willems

Direct als de film begint met een zwart scherm en de zware klanken van het Stabat Mater van Schubert weet je dat je niet in een kinderfilm terecht bent gekomen.

Het perfecte artsengezin krijgt te maken met Martin (Barry Keoghan), de sinistere zoon van een overleden patiënt van Steven. Martin ontregelt het rustige leventje van de familie Murphy en dringt zich steeds verder op. Hij houdt de chirurg verantwoordelijk voor de dood van zijn vader en eist als genoegdoening dat Steven een van zijn dierbaren doodt om het evenwicht te herstellen. Zo niet, dan treedt een vloek in werking en zullen ze alle drie sterven.

Steven wordt gedwongen tot een onmenselijke offergave. De manier waarop hij bepaalt wie hij zal offeren is origineel, maar ook angstaanjagend en ongelooflijk spannend.

Het is duidelijk dat THE KILLING OF A SACRED DEER over schuld en boete gaat, maar ook over regels en hun uiterste consequenties. Wie legt wie zijn wil op? Bepaalt het hart of het hoofd? Wraak blijkt een bittere strijd zonder winnaars.

Maar er valt ook nog wel wat te (glim)lachen, bijvoorbeeld als Steven zich afvraagt of de taalvaardigheid van dochter Kim meer waard is dan het technische inzicht van zoon Bob.

THE KILLING OF A SACRED DEER met scenaristen Yorgos Lanthimos en Efthymus Filippou won in 2017 in het Film Festival van Cannes de prijs voor beste scenario. Dit vaste duo schept steeds een wonderlijk universum waarin absurde en verwarrende zaken normaal lijken te zijn. De film verdeelde in Cannes het publiek in fanatieke voor- en tegenstanders. Nu de film in roulatie is, kun je deze tweedeling nog steeds zien. Maar de sublieme acteerprestaties van de hoofdrolspelers worden door iedereen erkend. Het is dus zeker de moeite waard om THE KILLING OF A SACRED DEER te gaan beleven.

Filmhuis De Domijnen

vr 19 jan 2018 20:30 Ticket € 8,00
za 20 jan 2018 21:15 Ticket € 8,00
wo 24 jan 2018 20:00 Ticket € 8,00
Ligne 2
6131 MT Sittard
Telefoon 088-5995600
info@dedomijnen.nl
Ligne 3
6131 MT Sittard
Telefoon 088-5995533
film@dedomijnen.nl