Tampopo

Verrukkelijke en onvergetelijke Japanse film, waarin alles wat het leven de moeite waard maakt, wordt gevierd en bezien vanuit voedsel. Een intens geliefde klassieker, die zijn tijd ver vooruit was. Met zijn vrolijke vermenging van filmgenres en overweldigende aandacht voor eten verenigt hij filmliefhebber en foodie en brengt hij instant een lach op het gezicht van ieder.

Door: John Bouten

De man van Tampopo is overleden en sindsdien runt zij in haar eentje een bescheiden ramen-restaurantje langs een doorgaande weg in een Japans dorp. Gezien de kwaliteit die ze levert is het niet verwonderlijk dat de toko niet best loopt.

Een nieuwe impuls is dringend gewenst vinden ook Goro en Gun (gekleed als John Wayne), twee truckers die Tampopo’s ramen matig vinden, maar voor haar wel sympathie hebben. Met z’n drieën starten ze een zoektocht naar het bereiden van de perfecte ramen. Daarbij laten ze geen kans onbenut om gevraagd én ongevraagd (soms op hilarische wijze) advies in te winnen bij de concurrentie. Ook wordt de presentatie van het restaurant en Tampopo zelf onder handen genomen.

Dat alles gebeurt via een aantal verhaallijnen en verwijzend naar verschillende filmgenres (western, gangster, Franse cinema, erotiek, slapstick). Met zijn film eert Itami vooral de culinaire buitenbeentjes, zij die ervoor kiezen om op een geheel eígen wijze met eten om te gaan, wars van bestaande sociale normen in dit geval binnen de Japanse samenleving.

De regisseur legt voortdurend verbindingen met typische aspecten in de Japanse cultuur en dat doet hij op een geheel eigen en bijzonder creatieve wijze. Meerdere scènes zoals die van de luidruchtig slurpende noedel-eter zijn (zeker in Japan) befaamd en geliefd gebleven. Dat is ook precies de reden waarom deze film een cultstatus verwierf die ook 33 jaar later nog steeds wordt waar gemaakt.

Filmhuis De Domijnen

vr 26 okt 2018 19:00 Ticket € 8,00
za 27 okt 2018 19:00 Ticket € 8,00
wo 31 okt 2018 16:00 Ticket € 8,00
Ligne 2
6131 MT Sittard
Telefoon 088-5995600
info@dedomijnen.nl
Ligne 3
6131 MT Sittard
Telefoon 088-5995533
film@dedomijnen.nl