Previously Unreleased: Park

Tweede film in een reeks van niet eerder in Nederland uitgebrachte pareltjes die we t/m januari in samenwerking met Lumière Cinema Maastricht, Filmhuis DeSpiegel in Heerlen en EYE Filmmuseum Amsterdam presenteren.

N.B: Deze film is Engels ondertiteld.

Voor haar speelfilmdebuut filmde Sofia Exarchou een groep Atheense jongeren die probeert te overleven in het inmiddels totaal vervallen Olympisch dorp dat gebouwd werd voor de Olympische Spelen van 2004. Het levert een spannende combinatie van coming-of-age drama en sociaal-realistisch portret op.

De pubers hangen rond in het niemandsland van de ooit zo fris opgepoetste sportfaciliteiten. De huisjes voor de sporters worden bewoond door enkele straatarme arbeidersgezinnen, hun kinderen zwerven rond bij de afbrokkelende zwembaden, atletiekbanen en tribunes. Dimitri en de jongens verdienen wat geld door rondzwervende pitbullteefjes te laten dekken. Ze weten dat hun vooruitzichten in het compleet failliete Griekenland van de jaren tien van deze eeuw nihil zijn, zeker in vergelijking tot de jonge Britse en Scandinavische toeristen die ze op het Atheense strand ontmoeten. Ook de liefdesrelatie tussen Dimitri en de 22-jarige voormalige atlete Anna kent weinig perspectief; seks is voor hen de enige manier om allerlei onderdrukte gevoelens te uiten, daarbuiten is er weinig om op te bouwen.

Anders dan de lichtelijk absurde films van de Griekse new-wave regisseurs van een aantal jaren geleden confronteert het coming-of-age drama Park de kijker met de rauwe werkelijkheid. Exarchou ziet haar speelfilmdebuut als een waarschuwing. Net zoals het voormalige Olympische dorp in Athene verkeert hedendaags Europa in staat van crisis: de gevolgen voor de komende generaties zullen niet uitblijven. Ze castte zowel amateurs als professionele acteurs. Ze filmde de kinderen van dichtbij, met de handheldcamera, en legde de rauwe, ongerichte energie van de pubers vast.

Filmhuis De Domijnen

wo 24 okt 2018 20:15 Ticket € 8,00
Ligne 2
6131 MT Sittard
Telefoon 088-5995600
info@dedomijnen.nl
Ligne 3
6131 MT Sittard
Telefoon 088-5995533
film@dedomijnen.nl