Leave no Trace

Debra Granik laat ons in dit subtiel gespeelde drama meeleven met Will, een ex-militair met PTTS en zijn dochter Tom. Zij wonen in een natuurpark buiten Portland, een zelfverkozen isolement ver van de bewoonde samenleving.

Door: Mariet Hendrikx-Rademakers

Zonder dat de film hun leven romantiseert, ervaren wij hun liefdevolle relatie waarin zij, zonder veel te zeggen, prima op elkaar zijn ingespeeld in het overleven in de natuur. En dat onder de constante bedreiging te worden ontdekt.

Will leert Tom lezen en schrijven, onderwijl doet zij een levenswijsheid op die zij op school nooit verworven zou hebben. Om niet ontdekt te worden oefenen zij in het, zonder sporen na te laten, verdwijnen in het bos.

Na hun onvermijdelijke ontdekking worden zij ieder op hun eigen manier geconfronteerd met de eisen die de huidige samenleving aan hen stelt. Een wereld die geen begrip heeft voor mensen die ervoor kiezen om in en samen met de natuur te leven. Ook al is dit hun enige mogelijkheid om te kunnen overleven ondanks hun nachtmerries.

Will lijkt het geregelde leven in een huis, geconfronteerd met allerhande regelgeving, niet aan te kunnen. Tom daarentegen doet nu juist zoveel nieuwe ervaringen op dat ze nieuwsgierig wordt naar meer.

Of zij deze overgang uiteindelijk samen zullen aankunnen, blijft lang ongewis. Tom heeft nu eenmaal niet het zelfde probleem als haar vader. Granik heeft na o.a. Winter’s Bone, wederom een respectvolle film gemaakt over mensen die er, al dan niet vrijwillig, voor kiezen om aan de rand van onze samenleving te wonen.

Filmhuis De Domijnen

wo 20 feb 2019 16:00 Ticket € 8,50
Ligne 2
6131 MT Sittard
Telefoon 088-5995600
info@dedomijnen.nl
Ligne 3
6131 MT Sittard
Telefoon 088-5995533
film@dedomijnen.nl