I, Tonya

Soms hilarische verfilming van de tragische geschiedenis van kunstschaatsster Tonya Harding. Allison Janney (THE WEST WING) kreeg de Oscar voor Beste Bijrol als moeder van Harding. Margot Robbie kreeg een Oscarnominatie voor haar titelrol. Bovendien werd Tatiana Riegel genomineerd voor Best Editing.

Door: Heleen Heins

De feiten: Tonya Harding werd in 1991 Amerikaans kampioen en tweede bij de Wereldkampioenschappen. Ze werd beroemd omdat ze de eerste Amerikaanse schaatsster was die de drievoudige-axel-sprong met succes uitvoerde tijdens een wedstrijd. Ze werd berucht vanwege de aanslag in 1994 op haar tegenstandster Nancy Kerrigan, waarvoor haar ex-man iemand had ingehuurd en Tonya als medeplichtige noemde. Tonya ontkende dit.

De film toont het verhaal van een sterke vrouw die wel aan een hindernisloop gedaan lijkt te hebben in haar jonge leven. Zoveel zat haar tegen. Toch wordt de film nooit te zwaar. Juist door de vorm die regisseur Gillespie kiest. Tonya’s triomfen en neergang worden verteld met een verfrissende inzet van camerastijlen, montagestijlen en vertelstijlen.

De film houdt ons als kijker een spiegel voor en confronteert ons met onze vooroordelen op basis van de informatiebubbel waarin we ons bevinden. There are many sides to every story. Hier zeker. We worden als kijker direct aangesproken door niet alleen de hoofdrolspelers, maar ook door de bijrollen. Ze wenden zich rechtstreeks tot de camera om ons hun versie van de gebeurtenissen te vertellen. Zoals Tonya’s liefdeloze moeder en haar gewelddadige ex-man met dwaze en foute vriendjes. Daarbij pleiten zij zich met groteske en hilarische redenaties vrij. Dat geeft wat luchtigheid aan de filmervaring.

Wat blijft is de bewondering voor deze vrouw, die zich uit een laag sociaal milieu omhoog heeft gevochten. In die tijd waren het vooral eigenschappen als vrouwelijke bevalligheid en teerheid die gewaardeerd werden in de kunstschaatswereld en Tonya bleef daarbuiten vallen.

https://youtu.be/w8xdflx1Q0s

Filmhuis De Domijnen

di 22 mei 2018 19:30 Ticket € 8,00
Ligne 2
6131 MT Sittard
Telefoon 088-5995600
info@dedomijnen.nl
Ligne 3
6131 MT Sittard
Telefoon 088-5995533
film@dedomijnen.nl