(G)ruis

Dans en muziek rondom het leven in de mijnen

Deze voorstelling is wegens ziekte geannuleerd.(G)ruis is een muziek- en dansvoorstelling die door middel van muziek, tekst, dans (flamenco, moderne dans) en geluidsfragmenten uit de mijnen het fysieke werk maar vooral ook de emotie van de ondergrondse arbeid tot uiting brengt.

Flamenco en de mijnen
Flamenco en de mijnen hebben meer met elkaar gemeen dan we denken. Niet alleen Limburg kent een geschiedenis in de mijnen, ook in het zuiden van Spanje was er mijnbouw. Bepaalde vormen van Flamencozang hebben als thema het harde werken in de mijn. Ook kwamen er in de jaren ’50 Spanjaarden naar Nederland en België om in de mijn te werken. Dansend en zingend kwamen ze op station Maastricht aan, niet wetende wat hen te wachten stond onder de grond. Hier in Limburg is het inmiddels historie, in veel landen in de wereld is het nog altijd dagelijkse routine om af te dalen in het duister. Wat betekent het zware werk in het donker, diep onder de grond, met overal gruis en stof, en altijd de angst voor instortende gangen eigenlijk voor een mens? Elke dag dezelfde handelingen, herhaling, herhaling… en nog meer herhaling. Steeds opnieuw. Net zolang totdat de ene beweging overvloeit in de volgende.

Wat rest is (G)ruis
Nu is het stil. Wat rest is slechts (G)ruis. Een voorstelling over de duistere gangen, het licht boven aan de schacht en herhaling. (Gruis) is een hedendaagse vertelling over het werk in de mijn en de behoefte het rauwe leven onder de grond om te vormen en te uiten in dans en muziek, om zo de pijn te verlichten en het leven te vieren. (G)ruis is een dans- en muziekvoorstelling voor liefhebbers van zowel flamenco als moderne dans.

Dans en choreografie
Selene Anneroza Driessen is de kleindochter van een mijnwerker, zoals veel mensen in Limburg. Het bikkelharde werk in de mijnen is in deze voorstelling haar inspiratie. Door haar achtergrond in moderne dans kan ze deze flamencovoorstelling op een hedendaagse manier overbrengen aan het publiek.

Zang
Erminia Fernandez Cordoba heeft een zeer bijzondere stem waarmee ze al veel mensen heeft weten te raken. Helder en krachtig brengt zij de flamenco over aan het publiek. Voor deze voorstelling gaat Erminia op zoek naar flamencoliederen uit de mijnen.

Percussie
Udo Demandt is een enorm getalenteerde percussionist die zich zeer breed heeft ontwikkeld binnen de muziekwereld. Subtiel, swingend en haarscherp is zijn percussiespel dat niemand onberoerd zal laten.

Gitaar en decor
Jeroen Melkert is een flamencogitarist met de bijzondere gave om aan zijn muziek een beeldende kwaliteit mee te geven. Misschien komt dit wel omdat hij naast gitarist ook nog eens beeldhouwer is. Voor (G)ruis maakte hij het decor en de composities waarin hij het geluid uit de mijnen verwerkt.