Darkest Hour

Winnaar van twee Oscars dit jaar: Best Actor en Best Make-up and Hair. Winston Churchill is nog maar net benoemd tot premier van het Verenigd Koninkrijk wanneer hij voor de zwaarste beslissing van zijn carrière staat: met de Nazi’s onderhandelen over vrede, of de strijd met ze aangaan. Gary Oldman won eerder ook al de Golden Globe en de BAFTA voor Beste Acteur voor zijn spel als Churchill in zijn eerste weken als oorlogspremier.

Door: Leo Hendrikx

Regisseur Joe Wright (ATONEMENT, PRIDE & PREJUDICE) dompelt de kijker onder in de halfduistere wereld van politieke loopgravengevechten. In het oorlogskabinet neemt Churchill het op tegen de afgezette premier Chamberlain, die samen met zijn oud-minister van Buitenlandse Zaken Halifax inzet op (weer) onderhandelen met Hitler. Churchill is geen fan van die tactiek: “You can not reason with a tiger when your head is in it’s mouth!”.

Vanaf het eerste moment levert Churchill op twee fronten een ongelijke strijd. Enerzijds tegen Hitler die de geallieerde legers platwalst, waardoor de volledige nederlaag en vernietiging  van het gehele Britse leger dreigt. En anderzijds overeind blijven in de politieke arena vol wantrouwen.

In vlijmscherpe dialogen zien wij Churchill zijn opponenten in The Warroom bestrijden. Het luidruchtige Lagerhuis wint hij voor zich met zijn humor en spitsvondige redevoeringen, Churchill mobiliseerde de taal tot een wapen. "Ik heb een eenvoudige smaak. Ik neem gemakkelijk genoegen met het allerbeste." De evacuatie vanuit Duinkerken presenteert hij als een morele overwinning: “Falen is niet noodlottig”.

Gezichtsmasker grimeur Kazuhiro Tsuji vormde Oldman (58 jr.) in vier uur tijd om naar de toen 66-jarige pafferige Churchill, iedere opnamedag weer. In de close-up opnames wordt dit doorleefde gezicht prachtig en natuurgetrouw in beeld gebracht. Hij rookte tijdens de productie maar liefst $30.000 aan sigaren op met een nicotinevergiftiging tot gevolg. Oldman kneedde zich al eerder op formidabele wijze tot historische personages, zoals punkster Sid Vicious en schutter Lee Harvey Osald.

Oscars 2018:
Best Actor: Gary Oldman

https://youtu.be/vSpR-oBx7h8

Best Make-up & Hair:
Kazuhiro Tsuji, David Malinowski en Lucy Sibbick

https://youtu.be/7FZboADuU5g

Filmhuis De Domijnen

za 24 mrt 2018 19:00 Ticket € 8,00
zo 25 mrt 2018 20:15 Ticket € 8,00
wo 28 mrt 2018 20:00 Ticket € 8,00
Ligne 2
6131 MT Sittard
Telefoon 088-5995600
info@dedomijnen.nl
Ligne 3
6131 MT Sittard
Telefoon 088-5995533
film@dedomijnen.nl