Cultuur maak(t) je

Cultuur maak(t) je is het thema voor 2016 binnen De Domijnen.

'Cultuur maak(t) je' is een onderzoek opgezet door de cultureel intendanten Jeanne van Heeswijk (kunstenaar) en Joanna van der Zanden (curator). Centraal staan de vragen: “Wat heeft De Domijnen in huis?” en “Welke diensten kan zij de stad bieden?” en “Hoe kunnen nieuwe culturele producties en diensten ontstaan?” Het project moet uitmonden in de Dienst der Domijnen.Honderd medewerkers zijn inmiddels geïnterviewd over hun eigen maakcultuur en over wat hen maakt. Door de medewerkers in workshops met elkaar te verbinden, ontstonden onverwachte matches en nieuwe ideeën voor diensten en services. Een 6-tal van deze diensten worden samen met de medewerkers en een aantal kunstenaars, een componist, een theatermaker en een kok verder uitgewerkt tot publieke workshops en oefeningen. Nu is het zover en worden deze workshops aangeboden aan verschillende verenigingen en inwoners van Sittard-Geleen en de Westelijke Mijnstreek.

1. Onderzoeker zoekt Steenbeschermers

Als de stenen konden spreken, door Arne Hendriks

Kunstenaar Arne Hendriks gaat verhalen verzamelen over stenen. Iedereen die iets met stenen heeft wordt uitgenodigd zijn of haar verhaal met Arne te delen. Dat kan in de bibliotheek De Domijnen Geleen, waar hij een onderzoeksplek heeft ingericht en regelmatig zelf aanwezig zal zijn. Uiteindelijk dragen alle verhalen bij aan een middagprogramma over stenen: “Als de stenen konden spreken”. We gaan in dialoog met de stenen en functioneren even als diens spreekbuis. Van animisme tot suiseki, van metselkunst tot geologie: de steen heeft een grote diversiteit aan culturen teweeg gebracht.

Heeft u een bijzondere herinnering aan een bepaalde steen? Verzamelt of bewerkt u stenen? Of draagt u altijd een steen bij u? Komt u dan naar de bibliotheek en deel uw verhaal.

Locatie: Bibliotheek De Domijnen Geleen, in het speciaal daarvoor ingerichte ‘onderzoekskantoortje’, Herenhof 1, 6162 EB Geleen.

Verhalen bijdragen kan tot en met vrijdag 13 januari.

Datum verhalenprogramma wordt binnenkort bekend gemaakt.

Arne Hendriks is aanwezig op vrijdag 8 december tijdens de openingstijden van de Bibliotheek. Vragen aan Arne kunt u mailen naar: steenbeschouwers@dedomijnen.nl

2. Bloemschikkers zoeken Timmerlui

Daniera ter Haar en Christoph Brach hebben samen de ontwerpstudio Raw Color. Zij hebben samen met de timmerwerkplaats Hout en Zo van Zuyderland een behangmaakmachine ontworpen. Deze machine wordt ingezet om met gedroogde bladeren van planten- en bloemen handmatig behang te maken.

Samen met de deelnemers van de creatieve werkplaats van Zuyderland zijn de bloemen en planten gedroogd. Nu komt het moment om de machine in actie te zien en uit te proberen. Dat is met veel enthousiasme en succes gebeurd op dinsdag 29 november jl.

De resultaten hiervan zijn samen met de ontwikkelde machine te zien op de derde verdieping van Bibliotheek Ligne.

U moet het resultaat zeker eens gaan bewonderen. Het is prachtig geworden.

3. Jager zoekt Legertje Koks

Pop-up restaurant voor mantelzorgers.Samen met chefkok Ellen Schreuders van Soupa Doupa (in de Kleine Steeg 13) werd de hal van de oude school omgetoverd tot een pop-up restaurant waar een brunch werd geserveerd voor mantelzorgers. Op het menu stonden recepten van vroeger in een modern jasje: zondagse soep, forel met amandelen, stoofschotel en pudding. De koks waren lokale thuiskoks, medewerkers van De Domijnen en de bediening werd met veel enthousiasme gedaan door bewoners van Daelzicht en onze wethouders: Astrid Verblakt en Leon Geilen. De middag werd muzikaal aangekleed met prachtig harpspel van harpschool Harpsfeer (Pauline Nieuwenhuis) en een poetisch intermezzo werd verzorgd door Rob Franssen.

4. Wandelaars zoeken Haaksters

Score for Sittard, door Shane Waltener

Tijdens deze co-workshop van Shane Waltener hebben de deelnemers gezamenlijk een werk gemaakt van handgemaakte koorden. Er zijn hiervoor natuurlijke materialen zoals gras en twijgen, gekleurd wol en verschillende twijn- en haaktechnieken gebruikt. Shane Waltener staat bekend om zijn liefde voor oude handwerktechnieken en verwerkt deze regelmatig in locatiegebonden kunstwerken. 

5. Tennismatch zoekt Orkest

Sport ontmoet muziek, door Diederik Rijpstra

Een tennismatch met orkest. De deelnemers gaan samen met Diederik Rijpstra op zoek naar manieren waarop de match de muziek kan beïnvloeden en andersom. Denk aan ballen die op de pauken terechtkomen, aan drumslagen wanneer er een bal op de grond stuitert enz. Het kan ook een soort vorm worden waarin er van alles kan gebeuren, waarin kans een grote rol speelt. Aan de hand van een try-out / oefensessie tussen verschillende muzikanten (alle instrumenten welkom!) worden verschillende combinaties tussen slag en bepaald instrument getest. Uit deze tests gaat Diederik een compositie maken, dat na 2 keer oefenen kan worden uitgevoerd voor publiek. We zijn dringend op zoek naar muzikanten (alle instrumenten) die met ons mee willen experimenteren. Niveau is niet bepalend. Plezier en enthousiasme is belangrijker.

Locatie (nog niet bepaald): oefensessie kan in principe overal plaatsvinden waar een tennisbal mag stuiteren en muziek mag klinken. Uitvoering in overdekte tennishal

Data: oefensessies voor december 2016, Uitvoering in maart 2017.

Aanmelden en meer informatie: muzikalematch@dedomijnen.nl of bel met 088-599 56 95

6. Koor zoekt rozenverhalen

Miranda Lakerveld, muzikaal theaterregisseuse, werkt aan een voorstelling over de culturele betekenis van de roos: “…ook ik spreek over de Roos”.

De titel van de voorstelling verwijst naar de stadsheilige van Sittard, Santa Rosa van Lima. Via haar verhaal nodigden we vrouwen uit Sittard, Geleen en Born uit om na te denken over het symbool van de roos, niet alleen in de lokale cultuur, maar ook in de culturen van bewoners die hun roots elders hebben. Via workshops zoeken we naar verhalen, teksten, liederen en ceremonies waarin de roos belangrijke rol speelt.

Deze worden samengebracht in de voorstelling en wordt het cultureel erfgoed van de regio opnieuw geïnterpreteerd door stemmen die nog niet eerder hoorbaar waren, met name die van vrouwelijke migranten, vandaar de titel: “…ook ik spreek over de Roos”. De voorstelling wordt gevormd door de bijdragen van spelers van Jong Laagland, het Moedercentrum Casa Mama Lisi, medewerkers van De Domijnen en Vocaal Ensemble Resonanz in de vorm van tekst, liederen, en rites die uit workshops zijn voortgekomen. Het wordt een creatieve ontmoeting met muziek en theater.

De voorstelling wordt gepresenteerd in de Johanneskerk 25 maart 2017. Wilt u deze bijzonder avond bijwonen, stuurt u dan een mail naar: rozenverhalen@dedomijnen.nl

De Domijnen

wo 29 mrt 2017 13:15 Ticket € 0
Ligne 2
6131 MT Sittard
Telefoon 088-5995600
info@dedomijnen.nl