At Eternity´s Gate

Genomineerd voor een Oscar.

Weer een film over Vincent Van Gogh? Ja dus, en wel dit keer een film van een schilder (Schnabel) over het schilderen zelf, het verslavende effect ervan en over hoe schilderkunst onze perceptie van de werkelijkheid kan doen veranderen.

Door: Mariet Hendrikx-Rademakers

Of zoals Schnabel Vincent zelf in de film laat zeggen: “Ik schilder dingen die niemand nog gezien heeft. En als men mijn kunst nu nog niet begrijpt dan heeft God mij te vroeg in de tijd gezet en schilder ik voor mensen die nog niet geboren zijn. Ik werk voor de eeuwigheid”.

Het is een intens en toch ingetogen portret geworden waarin duidelijk wordt dat Vincent gewoon moest schilderen. Willem Dafoe (63) speelt vol overtuiging de rol van Vincent (37) aan het einde van zijn leven. Dat leeftijdsverschil tussen fictie en werkelijkheid stoort geen moment. Sterker nog, het is vrijwel meteen geloofwaardig. Onder begeleiding van regisseur Schnabel, zelf ook kunstschilder, leerde Dafoe schilderen. Een voorwaarde om zijn rol overtuigend te kunnen spelen. Want zoals hij zegt in een interview, “Vincent leefde met zijn schilderijen”.

Schnabel en Dafoe laten ons Vincent zien als kunstenaar die middels zijn schilderwerken onze kijk op de werkelijkheid tracht te veranderen. Wij leven mee met zijn rusteloosheid in het zoeken naar het juiste object, landschap, licht, kleur. Wij kijken met de camera soms letterlijk via de ogen van de kunstenaar (Schnabel gebruikt daarvoor verschillende diffuse- en kleurenfilters), waardoor het voor ons als kijker voelbaar wordt wat er in hem omgaat.

Schilderen was voor Vincent een bittere noodzaak om de wereld om hem heen te kunnen vangen en beteugelen. At Eternity’s Gate maakt dat als eerste ‘Van Gogh film’ volledig invoelbaar.

Filmhuis De Domijnen

vr 22 mrt 2019 19:00 Ticket € 8,50
za 23 mrt 2019 19:00 Ticket € 8,50
wo 27 mrt 2019 20:15 Ticket € 8,50
Ligne 2
6131 MT Sittard
Telefoon 088-5995600
info@dedomijnen.nl
Ligne 3
6131 MT Sittard
Telefoon 088-5995533
film@dedomijnen.nl